В дните на Рождественския пост ноемврийското издание от поредицата беседи „Книгата на книгите е посветено на темата „Постът в Стария и Новия Завет“.

Кои са библейските основания за установяване на периодите на пост в Църквата? Какво е било значението на поста в моменти на изпитания и бедствия, разкрито в Библията? Какво е значението на 40-днешния пост на Христос в пустинята?

Именно Библията е в центъра на аргументите, посочени от протопр. Александър Шмеман в обяснението му за смисъла на християнския пост: „…значението на поста ни се разкрива преди всичко чрез вътрешната връзка между две събития, за които е разказано в Библията: за едното – в началото на Стария Завет, за другото – в началото на Новия Завет.

Първото събитие: Адам “нарушил поста си” в рая, той изял забранения плод – така ни е разкрит първородния грях. Христос, Новият Адам – това е второто събитие – започва своето служение с пост. Адам бил изкушаван и не издържал на изкушението. Христос бил изкушаван и победил изкушението. Последиците от падението на Адам са изгонването от рая и смъртта, а плодовете на Христовата победа са унищожаването на смъртта и нашето завръщане в рая”.

Темата за поста и свързаните с него библейски извори ще представи отец д-р Теодор Стойчев, преподавател по Нов Завет в Шуменския университет, свещеник във варненските храмове “Св. Атанасий” и “Успение Богородично”. Очакваме ви!

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22).
Кога: 30 ноември (четвъртък), 18:30 ч.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =