Беседа и представяне на книга за духовните проблеми в българското образование ще се проведат в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“

През тази пролет излезе нова забележителна православна книга, посветена на християнските корени на българското образование и неговите съвременни отстъпления от Божествената Премъдрост – Бог Слово. Това е анализът на ставр. ик. Павел Гърбов „Откъде идваме и накъде отиваме”.

Книгата на о. Павел е изключително разтърсващо обобщение на въпросите и аргументите на вярващата православна душа спрямо абсурдите, неистините и богохулствата, които вече повече от един век деформират българското образование. В своя труд о. Павел с болка поставя въпросите „Защо Учителят Иисус Христос е прогонен от българското училище?”, „Защо нашата образователна система лишава детето от паметта и познанието за Бога – Първообраза, на Който всеки един от нас е образ?”, „Защо едностранчивото и безбожно образование ограбва и духовно обезобразява личността, вместо да я охристовява?” За да можем да споделим размишленията на ставр. ик. Павел Гърбов и личния си опит, както и да му зададем въпроси по темата, на 2 октомври 2019 г. храм „Св. св. Кирил и Методий“ организира представяне на книгата му с беседа в храмовия Енорийски център. Модератор на беседата ще бъде прот. Владимир Дойчев.

Мнозина са размишлявали, писали или говорили по тези въпроси, но о. Павел е положил безценен пастирски труд да анализира в дълбочина процесите, довели до дехристиянизирането на българското образование, да посочи заблудите спрямо Бога и човека на някои от най-известните мислители, учени, писатели, поети и герои на нашето време и да събере всичко това в едно цялостно изследване. През последните години цялото ни общество, всички ние имахме огромна нужда от такова именно смело и откровено послание, което да посочи сърцевината на проблемите, свързани с образованието и възпитанието на подрастващите поколения на България. Със сигурност книгата на ставр. ик. Павел Гърбов е много полезна за родителите, учителите, дейците на образованието и учениците, защото тя недвусмислено доказва, че – останал без Христа – човешкият „гений“ нерядко богохулства и затова трябва да се пазим от митологизирането на гениите и от безкритичното преклонение пред тях като пред идоли. Без да демонизира гениите и героите, о. Павел, бидейки ревностен духовен наставник, спасително ни напомня, че успехът на образованието зависи от неговия център. Ако в него е Христос и духът на Евангелското учение, целта на образованието и възпитанието ще бъде изпълнена: децата ни ще растат благи, радостни, свободни и одухотворени; обществото ни ще се гради от силни и осъзнати личности; всеки ще има по-голям шанс да познае Бога и да се спаси. Като верен служител на Учителя Христос, о. Павел Гърбов изпълнява божествените Му заповеди и ни напомня за светлото Му обещание: „Господу, Богу твоему, ще се поклониш и Нему едному ще служиш“ (Мат. 4:10) и „идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин.“ (Мат. 28:20)

 Заповядайте на представянето на книгата!

„Откъде идваме и накъде отиваме”

Гост-лектор: ставр. ик. Павел Гърбов, автор, свещеник при храм „Св. Йоан Богослов”, гр. Карнобат

Модератор на беседата: прот. Владимир Дойчев, свещеник при храм „Св. Наум”, гр. София

 2 октомври (сряда) 2019 г.

Начало: 18,00 ч.

Беседата ще се проведе в Лекционната зала на Енорийския център, ет. 1 при храм „Св. св. Кирил и Методий”, ул. „Г. Вашингтон” № 47, гр. София

 ВХОД СВОБОДЕН

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

Заглавна снимка: https://bg-patriarshia.bg/

One thought on “Беседа и представяне на книга за духовните проблеми в българското образование ще се проведат в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“”

  1. Прекрасно написана и много нужна книга, която би трябвало да се прочете и от политици, и директори на училища, и учители, и родители. Със сигурност ще е полезна и за самите ученици от по-горния курс, както и за всеки, който смята, че знае или би искал да знае „от къде идваме и накъде отиваме“.
    Препоръчвам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

20 + sixteen =