Сайтът “Дякония БГ” съществува вече трета година. Желанието на екипа ни беше да създадем платформа за получаване на надеждна информация и оказване на социална подкрепа сред православните християни в България.

Освен за практически решения по конкретни случаи страницата е начин да напомним, че помощта за православните вярващи трябва да започне от общността, от енорията, да ангажира вниманието и  възможностите първо на хората, които познават човека в нужда. А ако тези възможности се окажат недостатъчни – да се търси и по-широка обществена подкрепа.

Затова се свързахме с енорийски общности от цялата страна, от които получаваме информация за конкретните случаи и ги насърчаваме не само да изпращат сигнали за хора в нужда, но и сами да оказват помощ. Полагаме усилия да получаваме обратна връзка за всеки конкретен случай, който е публикуван като апел по програмата.

В сайта популяризираме апели на различни енории и разнообразни инициативи на православни християни от цялата страна. До момента са били публикувани и популяризирани над 250 апела в подкрепа на социални енорийски кухни, строежи и ремонти на храмове, поява и популяризиране на православни издания, доброволчество, помощ за боледуващи хора, конкурси, летни манастирски лагери и др. Сайтът Дякония.БГ е и платформа на кампанията „Виждам те“ на фондация „Покров Богородичен“, която е насочена към подкрепа за хора в трайна нужда.

Отчетът за 2018 г. посочва, че даренията, които са постъпили по дарителската сметка на фондация „Покров Богородичен“ за кампанията „Виждам те“ и по повод други обявени на Дякония.БГ каузи са нараснали приблизително два пъти. От 13 653 лв. през 2017 г. постъпленията през 2018 г са се увеличили на 20 135 лв. Дарители са както физически, така и юридически лица. Всички събрани суми са били раздавани на нуждаещите се и организаторите на различните каузи всеки месец.

До края на 2018 год. фондация “Покров Богородичен” покриваше всички разходи по поддръжка на страницата: възнаграждения за сътрудници, административни разходи, банкови и други такси. От началото на 2019 няма финансова възможност тази подкрепа да бъде продължена. Затова молим всички, които имат желание, да подкрепят програма “Дякония”. 

Уведомяваме също всички дарители, че част от даренията, в размер на 5%, ще бъде пренасочвана за разходите по програмата, считано от 1 април 2019 год. Ако не желаете  това, моля да го посочите изрично в секцията за допълнителна информация на платежния документ. 

Можете да подкрепите дейноста на платформата на следната сметка, като изрично посочите, че дарението е „За Дякония.БГ“:

Дарение чрез банков превод

Райфайзен банк ЕАД, клон 4, IBAN: BG92RZBB91551067092215
BIC: RZBBGSF (като посочите, че дарението е да Дякония.БГ)

Дарение чрез PayPal

За повече информация: тел. (02) 987 1655, officepokrov@gmail.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + 3 =