Благополучно приключи проблемът с неплатените сметки за електричество в приюти за сираци „Свети Николай“ в софийското село Нови Хан, по известен като приюта на отец Иван, пише в. „Телеграф“. Анонимен благодетел е платил всички задължения и в дома отново е светло.

Синът на отец Иван – отец Григорий, който сега се грижи за приюта съобщи, че благодетелят категорично е пожелал да остане анонимен. Мъжът е сериозен бизнесмен и е платил сметката от 4970 лева, която приютът дължи на ЧЕЗ.

Четири месеца не бяхме в състояние да си плащаме сметките. Още веднъж искам да благодаря на дружеството за проявената толерантност и разбиране. Сметките за тока са най-големият ни разход. Пестим максимално, всичките ни ел. уреди са енергоспестяващи, но и питомците ни са доста. Трябва енергия не само за осветление и за хладилниците, но и да се готви. А и хората трябва да се перат и къпят. Поставили сме и слънчеви панели, но те загряват водата бавно и в крайна сметка пак опираме до бойлерите и бързоварите. А за зло годината се случи дъждовна, с малко слънце„, обясни проблемите отецът.

Не така стоят нещата в другия приют в ломското село Якимово. Там също има натрупани дългове за ток от около 5000 лева и отец Иван беше принуден да изведе хората на къмпинг край язовир „Огоста“.

Междувременно обаче той е получил тежка белодробна криза и сега се намира в болницата в Монтана. „Причерня ми изведнъж, припаднах и не знам какво стана с мен. Оказа се, че съм вдигнал 40 градуса температура„, разказа архимандритът. В момента отец Иван е на системи и антибиотици.

След постъпването му в болницата лагерът край язовира е разтурен и хората са се прибрали в приюта заедно с покъщнината и животните.

Източник:  https://fakti.bg/

Заглавна снимка: http://svetinikolai.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 4 =